Driekorenfestival

Een Nederlands, Zweeds en Spaans koor laten wereldlijke muziek horen van eigen bodem in een kort maar krachtig, en vooral sprankelend programma met a cappella koormuziek

Pentecostés
Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht organiseert in het Pinksterweekend 2007 een festival, waarbij twee uistekende koren in Utrecht te gast zullen zijn, namelijk Cor de Cambra Amalthea (Valencia, Spanje) o.l.v. David Galvéz Pintado en het Haga Motettkör (Göteborg, Zweden) o.l.v. Ulrike Heider. De drie ensembles zullen op zaterdagavond 26 mei in de Utrechtse Pieterskerk een concert geven in de vorm van een Pinkstervigilie.


Programma

Elk ensemble zal een of meerdere koorwerken ten gehore brengen die in het teken staan van het Hoogfeest van Pinksteren. Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht zingt ‘Factus est repente’ van Toon Spijker, ‘Ein neu Gebot gebe ich euch’ van Hugo Distler en de ‘Anthem’ van Igor Stravinsky, een compositie in de twaalftoonstechniek en gebaseerd op een tekst van T.S. Eliot: “The dove descending breaks the air…”.

Bovendien zullen, speciaal voor dit concert, drie componisten uit de drie verschillende landen gezamenlijk een drieluik componeren, gebaseerd op de hymne ‘Beata nobis gaudia’. Elk van de drie componisten maakt daarbij gebruik van één strofe van de hymne. De oneven strofen worden door de koren eenstemmig gezongen ter verbinding van de verschillende composities. Elke compositie zal een lengte hebben van 8-10 minuten en zal geschreven zijn voor de bezetting koor en slaginstrumenten (één speler). Binnen de compositie verwerkt de componist tevens een zelfgekozen tekst (in een willekeurige taal), die met het thema Pinksteren te maken heeft. De vermenging van talen is immers een Pinksterthema.

Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht koos ervoor de compositieopdracht aan Wim de Ruiter te verstrekken. Wim de Ruiter schreef in 2000 ter gelegenheid van het tweede lustrum van het Monteverdi Kamerkoor Utrecht een werk voor koor, orgel en slagwerk, getiteld ‘Io la Musica son’. Dit werk werd vastgelegd op de cd ‘Fragments of a landscape’ (2001) en oogstte bij de verschillende uitvoeringen steeds veel lof.

De compositie uit Spanje zal geschreven worden door de dirigent van het ensemble, David Gálvez Pintado, die reeds vele koorwerken en kamermuziek op zijn naam heeft staan. Hij won onlangs de Cataluña Compositieprijs 2006.

De Zweedse bijdrage wordt geschreven door Stefan Forssén, die behalve als componist ook als jazzpianist actief is. Zijn meest recente koorwerk is gebaseerd op Strindberg's "Ett drömspel".

Uitvoerenden

Het Amalthea Kamerkoor werd opgericht in 1989. Het ensemble trad op tijdens uiteenlopende culturele evenementen in Valencia en maakte diverse tournees door Spanje. In 1999 schreef de vooraanstaande Spaanse componist César Cano zijn “Verses of Love and Death” ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Amalthea Kamerkoor.
Het ensemble nam deel aan verschillende operaproducties en bracht onder andere de première van de opera ‘Narayantan’ van Rafael Mira. In 2002 en 2005 nam het Amalthae Kamerkoor deel aan het Monteverdi Festival in Esztergom, Hongarije. Bij die gelegenheid werden de contacten met het Monteverdi Kamerkoor Utrecht gelegd. Ook maakte het Amalthea Kamerkoor concertreizen naar België en Bulgarije. Het repertoire van het koor omvat muziek uit de Spaanse en Latijns-Amerikaanse Gouden Eeuw (Victoria, Guerrero, Vázquez), barokmuziek en hedendaagse composities. Er werden enkele opnamen gemaakt: “Music in the cathedrals of Spain” (2001), “Sinfonía de las Grúas” (televisie- en radio-opname, 2005), “Joan Baptista Cabanilles’ music” (televisieopname, 2005).

David Gálvez Pintado

David Galvez Pintado werd geboren in Valencia (Spanje) in 1974. Hij studeerde piano, koordirectie en compositie in Valencia en koor- en orkestdirectie en compositie in Hongarije bij Eva Kollar, Judit Hajtyany, Istvan Parkai, Gyula Fekete en Thomas Gal aan de Liszt Ferenc Zeneiakademia in Budapest.

In 2001 won hij een prijs voor zijn interpretatie van hedendaagse Hongaarse muziek van het Nationaal Forum van Hongaarse Musici.

Hij heeft met verschillende koren en Europese instrumentale ensembles gewerkt en gaf concerten in Spanje, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Italie, Hongarije, Polen, Litauwen, Nederland, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Guinea, Marokko,...

Hij was artistiek leider van het Festival Millenium Pacem in Valencia in 2003 en 2005 en heeft de leiding van het komende Festival in 2007. Hij verleende zijn medewerking aan dirigentencursussen aan de Franz Liszt Akademie in Budapest in samenwerking met Eva Kollar en Josep Vila. Hij werd uitgenodigd deel te nemen aan het Internationale Monteverdi Koren Festival III in 2005 in Esztergom en Budapest (Hongarije) en aan de XXIIe editie van het prestigieuse Bela Bartok International Choir Competition and Folklore Festival in 2006 in Debrecen (Hongarije). Verder had hij de muzikale leiding van het project "Els misteris of the Corpus" georganiseerd door de Universiteit van Valencia en tevens bij de voorstelling "Merlin, the Return of the Magic" georganiseerd door Cultural Productions.

Hij is gastdocent gitaar en Iberische Muziek aan de conservatoria van Tanger en Tetuan (Marokko) gesubsidieerd door de AECI en het ministerie van Cultuur van Spanje.

Als componist houdt hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van koormuziek. Zo schreef hij in opdracht voor het slotconcert van het Monteverdi Choir Festival III in Hongarije het werk "South Variations L'Homme I armed". Met zijn composities "Clara i la bicicleta blava" en "La nit pal.lida" won hij 1e prijzen voor Choral Composition 2006.

Hij vormt een duo met de gitarist Rafael Serrallet en is dirigent van het Universiteitskoor Sant Yago, het kamerkoor Amalthea (Valencia) , het vrouwenkoor Villanella en het Jovanalla Cantarella koor uit Rafelbunyol.

Het Haga Motett Koor is een gemengd koor met ongeveer 40 leden in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Het koor is verbonden met de Haga kerk in Göteborg en staat onder leiding van Ulrike Heider. Het koor onderscheidt zich in het bijzonder door tijdsgetrouwe uitvoeringen van vooral barok repertoire met een voorkeur voor minder bekende componisten. Daarnaast voert het ensemble regelmatig hedendaagse composities uit.

In het recente verleden werden onder andere uitgevoerd: ‘Juloratorium’ (Graun), ‘Markus Passion’ (Keiser), diverse cantates (J.S.Bach), ‘Lukas Passion” (Telemann), ‘Petit Messe Solenelle’ (Rossini), ‘Brott och straff: Requiem’ (Forssén), ‘St Ni¬cholas cantate’ (Britten), en de ‘Johannes Passion’ en ‘Matteüs Passion’ (J.S. Bach). Hiernaast werkte het koor in 2005 mee aan een nieuw geschreven musical ‘Rebecka’ (Eggehorn/Franke-Blom).

Ulrike Helder

Dirigente Ulrike Heider werd geboren in Erlangen, Duitsland en studeerde orgel, kerkmuziek, koordirectie, orkestdirectie en ensemblezang (Oude Muziek) in Nederland. In 1996 verhuisde ze naar Zweden en op dit moment werkt ze als organist in de Haga kerk in Göteborg. Ulrike heeft de artistieke leiding van Gothia, en professioneel vrouwenensemble, gespecialiseerd in gregoriaanse muziek en vroege polyfonie. Ze ontving een cultuurprijs van de stad Nijmegen voor haar verdienste als koordirigent en in 2004 ontving zij de “Västra Götalands kulturpris”. Ulrike maakte, als organiste en als dirigente, vele radio- en cd-opnames en trad op in vele delen van de wereld.


MKU © 2008